Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Van Google Home tot Siri en van zelfrijdende auto’s tot spraakherkenning: artificial intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar wat is het precies? Wat zijn de voordelen, wat zijn de risico’s en hoe pas je het succesvol toe in je carrière? We lichten het uit in deze blog.

De betekenis van artificial intelligence

AI staat voor Artificial Intelligence, oftewel: kunstmatige intelligentie. AI is de intelligentie waarmee software, machines en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen. Door middel van machine learning volgen ze algoritmes, herkennen ze patronen en leren ze van hun fouten. Denk aan de gezichtsherkenning op je telefoon, virtuele assistenten zoals Siri, Google Home of Alexa, aankoopvoorspellingen, film- en muziekaanbevelingen en de smartproducten die je dagelijks in huis gebruikt.

Wat zijn de voordelen van AI?

De grootschalige toepassing van AI in de samenleving biedt enorme economische voordelen. Met kunstmatige intelligentie is de kans op fouten kleiner. Het analyseert en gebruikt data sneller en beter dan een mens. Dat zorgt ervoor dat veel werkprocessen efficiënter verlopen en dat kosten worden bespaard. Daar komt bij dat bij algoritmes nooit de verveling of moeheid toeslaat, zoals bij mensen. Daarnaast kan AI helpen de veiligheid te waarborgen: denk aan slimme camera’s die gevaar kunnen detecteren of AI-robots die kunnen werken op plekken die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals mijnen en grotten.

Wat zijn risico's van AI?

AI-systemen kunnen niet uitleggen waarom ze bepaalde resultaten geven. Maar bij militaire, maatschappelijke of medische beslissingen is dit wel belangrijk om te weten. Te veel vertrouwen op AI-systemen zonder begrip of menselijk toezicht, kan leiden tot fouten, storingen en het verlies van cruciale vaardigheden en kennis. Daarnaast kan AI gebruikt worden voor verkeerde doeleinden, zoals cybercriminaliteit, deepfakes,

nepnieuws en propaganda, die de meningen en het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Tot slot kunnen door AI veel banen geautomatiseerd worden, wat uiteindelijk kan leiden tot werkloosheid en ongelijkheid.

Hoe kun je AI gebruiken binnen een bedrijf?

Kunstmatige intelligentie wordt in veel bedrijven steeds vaker gebruikt bij de dagelijkse werkzaamheden. Zo heeft Microsoft zijn eigen AI-tool ontwikkeld, Copilot, die onderdeel uitmaakt van de gehele Office 365-omgeving. Maar je kunt ook zelf aan de slag met AI om je werk makkelijker te maken.

Content schrijven

Moet je een e-mail opstellen? Een post voor LinkedIn maken? Een samenvatting van een tekst schrijven? Geen uitdaging is de groot voor de AI-tool ChatGPT. Hoe concreter en gerichter je de opdracht geeft, hoe beter de tekst zal zijn die eruit rolt. Niet tevreden met de uitkomst? ChatGPT zal op basis van je feedback de tekst herschrijven.

Research doen

De gratis versie van ChatGPT werkt ook als zoekmachine met informatie tot 2021. De betaalde versie is up-to-date, met kennis tot aan nu. Zo kun je ChatGPT ook gebruiken om research te doen over welk onderwerp dan ook en hoef je niet het hele internet af te struinen. Dit brengt ook risico’s met zich mee; deze tool haalt zijn informatie van het internet, waar veel informatie op staat die niet correct is. En omdat ChatGPT geprogrammeerd is om altijd een antwoord te geven, verzint het soms gewoon dingen (hallucinaties). Hoe je je hiertegen kan wapenen, leer je in verschillende AI-trainingen.

Afbeeldingen laten maken

Dankzij AI-afbeeldingsgenerators kun je afbeeldingen creëren die nog niet bestaan. De bekendste generator is die van ChatGPT (DALL·E 2), maar ook NightCafe en StarryAI zijn bekend. Er zit ook een ingebouwd in het gratis ontwerpprogramma Canva. Je geeft in een tekstveld op wat je graag wilt zien (bijvoorbeeld: een pandabeer die op een fiets door de stad rijdt) en de AI-generator maakt de afbeelding voor je. Je kunt ook met één klik op de knop een AI-bewerking van een bestaande foto maken.

AI-opleidingen en trainingen bij NCOI

Bij NCOI kun je vier trainingen volgen, variërend van één dag, twee dagen of drie maanden, op het gebied van artificial intelligence:
  • Werken met Copilot in Microsoft Office 365 (1 dag): Tijdens deze training leer je te werken met deze AI-tool zodat je jouw werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunt uitvoeren met AI.
  • Werken met AI en ChatGPT (1 dag): Je leert werken met AI-tools zoals ChatGPT en tools gericht op het maken van foto- en videobeelden. Na de training weet je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met generatieve AI voor jouw eigen projecten of onderneming.
  • Artificial Intelligence voor Marketeers (2 dagen): Tijdens deze training leer je over de basis van AI en ga je direct aan de slag met het linken van deze technologie aan de verschillende disciplines binnen de marketing. Ook leer je wat mag, wat niet en wat je zou moeten willen en wat niet.
  • Masterclass Artificial Intelligence (3 maanden): In deze praktijkgerichte Masterclass komen alle relevante aspecten van artificial intelligence aan de orde, waaronder technologische trends en ontwikkelingen en hoe deze te implementeren in de organisatie.
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.