Wat is en doet een sociaal werker

Van de geestelijke gezondheidszorg tot jeugdzorg: sociaal werkers zijn overal waar mensen wonen, werken en leven. Met de opleidingen binnen Social Work kun je niet alleen veel kanten op, je kunt echt iets betekenen voor mensen die minder goed mee kunnen doen in de samenleving. We lichten het beroep voor je uit.

Wat is een sociaal werker?

Een sociaal werker (of social worker) is iemand die ondersteuning biedt aan mensen die moeite hebben met functioneren in de maatschappij. Deze mensen hebben om verschillende redenen moeite om mee te komen, bijvoorbeeld omdat ze een lichamelijke of geestelijke aandoening hebben of omdat ze financieel in de problemen zitten. Een social worker ondersteunt deze mensen door ze te stimuleren mee te doen in de samenleving.

Wat doet een sociaal werker?

Met een goed gesprek of een activiteit brengen sociaal werkers hulpvragen of problemen in kaart en komen ze met passende oplossingen. Daarvoor werken ze samen met andere professionals. Hulpvragen waar sociaal werkers mee te maken krijgen, gaan vaak over het dagelijks leven: denk aan sociale ontmoetingen, onderwijs, opvoeding, werk, financiën, gezondheid, wonen, bewegen, zingeving, cultuur en veiligheid. De oplossing richt zich vaak op buurtgevoel, verbinding met anderen, meedoen, ontstressen en normaliseren.

Taken van een sociaal werker

De taken als sociaal werker zijn voor een groot deel afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt. Maar over het algemeen zijn dit de taken van een sociaal werker:

  • Intakegesprekken: als sociaal werker voer je intakegesprekken met je cliënt om een beeld te krijgen van de hulpvraag en de behoefte.
  • Begeleiding en ondersteuning: je voert gesprekken, organiseert activiteiten en geeft begeleiding.
  • Verwijzing en coördinatie: als sociaal werker coördineer je zorg en werk je samen met andere zorgprofessionals om tot een oplossing te komen.
  • Voorlichting en preventie: je geeft voorlichting, individueel en voor groepen, over onderwerpen als sociale kwesties, gezondheidsproblemen, opvoeding en financiën.
 

Verschil Social Work MBO en HBO

Je kunt sociaal werker worden op verschillende niveaus en je richten op verschillende thema’s. In het werkveld ben je als MBO’er vooral bezig met uitvoerend werk: je voert plannen uit, werkt met veel verschillende mensen en bent veel bezig met begeleiding en ondersteuning. Als HBO’er kun je meer coördineren: je maakt een begeleidingsplan of neemt overkoepelende beslissingen.

Wat kun je worden en waar kun je werken als sociaal werker?

Als afgestudeerd social worker kun je veel verschillende kanten op. Zo kun je als jongerenwerker of als reclasseringswerker aan de slag, maar je kunt ook werken als GGZ-agoog, jeugdzorgwerker, penitentiair inrichtingswerker of groepsleider in de jeugdzorg of gehandicaptenzorg. In totaal zijn er zo’n 1550 organisaties in Nederland actief in sociaal werk. Denk aan wijkteams, mantelzorgorganisaties, schuldhulpverlening, vrouwenopvang, opvoedondersteuning en ouderenorganisaties.

Wat verdient een sociaal werker?

Een sociaal werker valt onder de cao Sociaal Werk. Heb je een opleiding Social Work op HBO-niveau afgerond, dan begin je in schaal 8. Het startsalaris in schaal 8 van de cao ligt tussen de € 2.836,- en € 4.040,-. Heb je een opleiding Social Work op MBO-niveau 4 afgerond, dan begin je in schaal 6. Het startsalaris in schaal 6 van de cao ligt tussen de € 2.395,- en € 3.428,-.

Werktijden sociaal werker

In de cao Sociaal Werk geldt de Arbeidstijdenwet. Dat betekent dat er maximum arbeidstijden zijn. Je werkt maximaal 10 uur per dienst en 200 uur per maand (50 uur per 4 weken). Er geldt geen aparte norm voor hoeveel uur je in de week mag werken.

Hoe word je sociaal werker?

Je kunt sociaal werker worden op HBO- en op MBO-niveau. De HBO Bachelor Social Work bij NCOI kun je als verkort traject volgen (12 maanden) of de volledige Bachelor van vier jaar doen. Tijdens de opleiding leer je aan de ene kant hoe mensen zich in hun leven ontwikkelen en gedragen en aan de andere kant hoe je hen kan begeleiden en coachen. Daarbij kies je uit vier specialisaties: Jeugd, Welzijn en Samenleving, Zorg en Zorg met afstudeerrichting GGZ-agoog.
 
Op MBO-niveau bieden we de opleiding MBO Sociaal Werker niveau 4. In 24 maanden leer je hoe je de begeleiding kunt bieden die cliënten nodig hebben. Volg je liever een kort programma waarin je jouw vaardigheden verdiept of je specialiseert in een bepaald vakgebied? Dat kan ook!

 
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.