Wat is onderwijskunde?

Heb je interesse in het onderwijs maar zie je jezelf niet voor de klas staan? Misschien is onderwijskunde dan iets voor jou. Tijdens de opleiding Onderwijskunde leer je op welke manier je het onderwijs in Nederland kunt ontwikkelen en verbeteren. Lees er meer over in deze blog. 

Wat doet een onderwijskundige?

Als onderwijskundige heb je een belangrijke baan. Jij zorgt er namelijk voor dat het onderwijs in Nederland naar een hoger niveau wordt gebracht. Om dit mogelijk te maken, verdiep jij je in onderwerpen als onderwijsmanagement, leertrajecten en leermethoden. Ook onderzoek je op welke manier bijvoorbeeld technologie het onderwijs kan verbeteren. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en weet je daardoor welke innovaties het onderwijs kunnen verbeteren.

De inhoud van een Master onderwijskunde (med)

NCOI biedt verschillende opleidingen aan op het gebied van onderwijskunde. Eén daarvan is de Master Onderwijskunde. In het eerste jaar van deze opleiding volg je een aantal algemene vakken zoals Onderwijs- en Opleidingsmanagement en Digitale Technologie voor Leren en Ontwikkelen. Vervolgens kun je je in het tweede jaar specialiseren in het vakgebied waar jouw interesse ligt. Hierbij kies je uit de volgende specialisaties:

  • Coaching
  • Onderwijspedagogiek
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Organisatiecultuur
  • Orthopedagogiek
  • Organisatiepsychologie
  • Toetsing en Beoordeling
 

Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht. Als je alle onderdelen succesvol hebt afgerond, ontvang je een erkend getuigschrift en kun je als onderwijskundige aan het werk. 

Voorbeelden van onderwijskundige vraagstukken

Onderwijskundigen houden zich met verschillende vraagstukken bezig. Zo kun je bijvoorbeeld analyseren hoe je het beste met een klas kunt omgaan of onderzoeken welk lesmateriaal het meest geschikt is voor een bepaalde doelgroep. Ook kun je nadenken op welke manier technische middelen het onderwijs verbeteren. Zo houd je je dus op verschillende manieren bezig met het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs.

Wat kun je worden met een opleiding onderwijskunde?

Als afgestudeerd onderwijskundige kun je verschillende kanten op. Denk bijvoorbeeld aan de functie onderwijskundig ontwerper waar je je bezighoudt met het ontwerpen en ontwikkelen van lesmateriaal. Ook kun je docent-opleider worden. In die functie leer je docenten lesgeven. Tot slot is een functie als onderwijsonderzoeker of adviseur ook mogelijk. Je houdt je dan bezig met het verzamelen van onderwijskundige kennis zodat je advies kan geven aan bijvoorbeeld een onderwijsinstelling.

Volg een Onderwijskunde opleiding bij NCOI

Ben je na het lezen van de blog enthousiast geworden en wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag als onderwijskundige? Bekijk ons aanbod aan Opleidings- en Onderwijskundige opleidingen en schrijf je in. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.