95% minder smeermiddelverbruik

Een nieuw micro smeersysteem kan het huidige olieverbruik verlagen met maximaal 95%. Een lager smeermiddelverbruik is beter voor het milieu, is kostenbesparend en vergroot bovendien de veiligheid op de werkvloer.

Onderzoekers aan de Fraunhofer-Einrichtung für Modulare Festkörper-Technologien (EMFT) hebben samen met de fabrikant GMN Paul Müller Industrie een micro smeersysteem ontwikkeld waarmee het olieverbruik kan worden verlaagd met maximaal 95%.

Nieuw doseringscontrolesysteem

De grootste moeilijkheid is de betrouwbaarheid van het meetsysteem: bij stroomsnelheden van minder dan 25 microgram per seconde (µG/s) kan de kleinste afwijking al leiden tot het drooglopen van machinelagers. Bij dit micro smeersysteem wordt een nieuw ontwikkeld doseringscontrolesysteem gebruikt zodat een veilige gesloten smeerfilm op de draagvlakken gewaarborgd kan worden. Met de oliestroom worden gasbelletjes geïnjecteerd in de dosering. Meerdere sensoren in het opvoerkanaal detecteren de grootte en de snelheid van de gasbolletjes en hierdoor is de hoeveelheid olie nauwkeurig te bepalen. Door de meetresultaten te verwerken met een microchip wordt de dosering aangepast door de pompfrequentie te variëren. Minder olie heeft meerdere voordelen: het vermindert slijtage en verhoogt de efficiëntie van het systeem. Momenteel is het projectteam bezig om constante stroomsnelheden te realiseren tot wel 5 µg/s.

Opleiding over assen en lagers

Assen en Lagers’ is een zeer praktijkgerichte maintenance opleiding. In slechts 2 dagdelen leer je alles over het onderhoud van de afzonderlijke roterende en statische delen in een installatie. Maar je leert ook de verschillende types lagers te onderscheiden en in te zetten. Deze opleiding is zeer geschikt voor vakmensen die te maken hebben met assen en lagers en onderhoudswerkzaamheden in de praktijk willen uitvoeren. En is tevens een waardevolle aanvulling voor inkopers en technische medewerkers die in hun werk regelmatig te maken hebben met assen en lagers.

Meer informatie of incompany boeken?

Kijk voor meer informatie op onze website maintenanceopleiding.nl. Deze opleiding is alleen incompany te boeken, vanaf 8 deelnemers. Via het aanmeldformulier op onze website kunt u uw vragen en wensen kenbaar maken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.  

Bron: at-aandrijftechniek.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.