Menu

95% minder smeermiddelverbruik

Een nieuw micro smeersysteem kan het huidige olieverbruik verlagen met maximaal 95%. Een lager smeermiddelverbruik is beter voor het milieu, is kostenbesparend en vergroot bovendien de veiligheid op de werkvloer.

Onderzoekers aan de Fraunhofer-Einrichtung für Modulare Festkörper-Technologien (EMFT) hebben samen met de fabrikant GMN Paul Müller Industrie een micro smeersysteem ontwikkeld waarmee het olieverbruik kan worden verlaagd met maximaal 95%.

Nieuw doseringscontrolesysteem

De grootste moeilijkheid is de betrouwbaarheid van het meetsysteem: bij stroomsnelheden van minder dan 25 microgram per seconde (µG/s) kan de kleinste afwijking al leiden tot het drooglopen van machinelagers. Bij dit micro smeersysteem wordt een nieuw ontwikkeld doseringscontrolesysteem gebruikt zodat een veilige gesloten smeerfilm op de draagvlakken gewaarborgd kan worden. Met de oliestroom worden gasbelletjes geïnjecteerd in de dosering. Meerdere sensoren in het opvoerkanaal detecteren de grootte en de snelheid van de gasbolletjes en hierdoor is de hoeveelheid olie nauwkeurig te bepalen. Door de meetresultaten te verwerken met een microchip wordt de dosering aangepast door de pompfrequentie te variëren. Minder olie heeft meerdere voordelen: het vermindert slijtage en verhoogt de efficiëntie van het systeem. Momenteel is het projectteam bezig om constante stroomsnelheden te realiseren tot wel 5 µg/s.

Opleiding over assen en lagers

Assen en Lagers’ is een zeer praktijkgerichte maintenance opleiding. In slechts 2 dagdelen leer je alles over het onderhoud van de afzonderlijke roterende en statische delen in een installatie. Maar je leert ook de verschillende types lagers te onderscheiden en in te zetten. Deze opleiding is zeer geschikt voor vakmensen die te maken hebben met assen en lagers en onderhoudswerkzaamheden in de praktijk willen uitvoeren. En is tevens een waardevolle aanvulling voor inkopers en technische medewerkers die in hun werk regelmatig te maken hebben met assen en lagers.

Meer informatie of incompany boeken?

Kijk voor meer informatie op onze website maintenanceopleiding.nl. Deze opleiding is alleen incompany te boeken, vanaf 8 deelnemers. Via het aanmeldformulier op onze website kunt u uw vragen en wensen kenbaar maken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.  

Bron: at-aandrijftechniek.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.