Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Belangrijke voorgestelde wijzigingen F-gassenverordening

Eind 2012 is het definitieve voorstel voor een aangepaste F-gassenverordening gepubliceerd. Uiteraard is er met de doelstelling van de bestaande regelgeving en de aankondigde wijzigingen ten aanzien van de HFK’s niets mis. Toch zitten er aan het voorstel ook een aantal haken en ogen.

Nieuwe berekeningswijze lekcontrolefrequentie

We zijn er nog maar net aan gewend, dat het aantal controles wordt vastgesteld op basis van het aantal kilogram koudemiddel. Het voorstel is echter nu om dit te doen aan de hand van het tonnage CO2-equivalent. Wat betekent dat dit voor elke installatie eerst uitgerekend moet worden. Een extra administratieve last dus.

Diploma’s niet langer onbeperkt geldig

Heb je een F-gassendiploma dan ben je verplicht om die elke 5 jaar te herregistreren. Doe je dat niet dan verliest je diploma z’n geldigheid. Hiervoor moet je eens in de 5 jaar een voorgeschreven opleiding volgen en het examen succesvol afronden. Daarnaast komen er ook voor alternatieve koudemiddelen (HFO, NH3, CO2, HK’s) verplichte opleidingen en examens.

Effect versnelde uitfasering R404A en R507A

Vanaf 2020 geldt er een verbod op het repareren en (dus) bijvullen van installaties met een vulling van meer dan 5 ton CO2 equivalent (GWP) <2500. In de praktijk betekent dit dat dus een vervroegde afschrijven waardoor we dus financieel nadeel ondervinden. Voor meer informatie over de uitfasering van de chloorhoudende koudemiddelen, CFK’s en HCFK’s kun je terecht op onze website.

F-gassendiploma behalen of je kennis verbreden?

Zoek je een praktische opleiding die aansluit op je huidige kennis of wil jij graag het F-gassendiploma halen? Lees meer over onze opleidingen om verantwoord en veilig met installaties te kunnen werken:

F-gassen Categorie I (theorie en praktijk) (FGC1)
Basisopleiding koeltechniek (KTA)
Basisopleiding koeltechniek praktijk (KTAP)
Koeltechnische installaties ontwerpen (KTC)


Op de site Europa-nu vind je het complete voorstel van de Europese Commissie

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: Klassikaal, Virtual Classroom en E-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.