Aanvankelijk werd SMART ingezet door technici als een manier om duidelijke opdrachten te geven, die makkelijk te controleren waren. Inmiddels gebruiken allerlei beroepen en branches de SMART-methodiek om hun projectdoelen te realiseren.
Met SMART kun je jouw (project)doelen zo concreet mogelijk formuleren. Ieder afzonderlijk projectdoel schrijf je namelijk Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden op. Geen enkele stakeholder kan eromheen wat jij bedoelt. Op ieder onderdeel van SMART geven we hieronder een korte toelichting.
Voor professionele projecten is SMART goed inzetbaar, vanwege de belangrijkste kracht: de structuur die het aanbrengt. De projectleider weet precies waar hij naartoe werkt, en de omgeving weet dit na het lezen van de SMART-doelen ook. In principe dek je met SMART alle aspecten van projectmanagement af. Het doel, de cijfers, het tijdspad, de risico’s en de omgeving zijn allemaal onderdeel van het SMART-projectresultaat.
De grootste kracht is ook het nadeel van SMART. De focus kan door SMART te beperkt worden, namelijk alleen op de SMART-doelen. Daardoor bestaat het risico dat je andere ontwikkelingen die belangrijk zijn voor het project uit het oog verliest. Belangrijk is dan ook altijd een projectmanagementmethode te kiezen, die past bij de bijzonderheden van het project.
Als veel toegepaste methode is SMART onderdeel van diverse opleidingen en trainingen. Voorbeelden zijn Basistraining Leidinggeven, Training Notuleren en Training Projectmatig Werken. Daarnaast heeft NCOI Opleidingen een breed aanbod aan projectmanagementopleidingen en -trainingen op alle niveaus. SMART kan hiervan een onderdeel zijn, maar net zo goed Agile, Prince2 of Lean.
Op Maandag, 4 December, 2023, 12:51
Op Dinsdag, 14 November, 2023, 16:21
Uit het onderzoek Learning & Development Monitor 2023 van Studytube blijkt dat 40% van de werknemers in Nederland de helft of meer van hun opleidingsbudget niet gebruikt. Een kans om je te blijven ontwikkelen in je huidige baan, kan daarmee blijven liggen.