Wat is en doet een pedagoog?

Wil jij werken met kinderen en hun ouders? Kun je je goed inleven in de ander, maar heb je tegelijkertijd ook een analytische blik? Dan ben je misschien een pedagoog in spe. NCOI vertelt je over de opleidingsmogelijkheden binnen de pedagogiek, wat een pedagoog doet en waar je als pedagoog aan de slag kunt.
 

Wat is een pedagoog? 


Een pedagoog is een professionele opvoedkundige die kinderen en jongeren begeleidt, opvoedt of onderwijst als ze ergens in hun opvoeding of ontwikkeling tegenaan lopen. Een pedagoog verdiept zich in de kenmerken, oorzaken en gevolgen van leer- en gedragsproblemen en leert kinderen, ouders, leerkrachten of anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van een kind te begeleiden en ondersteunen.
 

Verschil pedagogiek en orthopedagogiek 


Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over het verschil tussen een pedagoog en een orthopedagoog. Pedagoog is een onbeschermde titel en als pedagoog kun je zowel MBO-, HBO- of universitair opgeleid zijn. Als er sprake is van zwaardere problematiek, dan verwijst de pedagoog door naar de orthopedagoog, die universitair is opgeleid. Orthopedagogiek is een specialisatie in de pedagogiek en houdt zich bezig met opvoeding die afwijkend is van de ‘normale’ opvoedingsvragen. Denk aan psychische problemen of stoornissen, geestelijke beperkingen of leerstoornissen.
 

Wat doet een pedagoog? 


Als pedagoog is het je taak om kinderen en jongeren te begeleiden in hun opvoeding, met als doel dat kinderen een zo goed mogelijke start krijgen in de maatschappij.

Een pedagoog kijkt naar hun ontwikkeling op sociaal-emotioneel, biologisch, cognitief en psychisch vlak. Afhankelijk van het opleidingsniveau, geeft een pedagoog ook voorlichting, adviseert en begeleidt hij ouders en houdt hij nauw contact met betrokken instanties.
 

Taken van een pedagoog 


De taken van een pedagoog zijn heel gevarieerd en lopen erg uiteen. Je hebt namelijk niet alleen te maken met kinderen of jongeren, maar je staat ook veel in contact met ouders, verzorgers, leerkrachten, huisartsen, mentoren, schoolpsychologen, kindercoaches of collega's. Tot de belangrijkste algemene taken horen:

● Opvoeden en observeren van een kind/ jongere
● Onderzoeken van het gezin, de sociale situatie of schoolsituatie
● Begeleiden van een kind, de ouders en/of het gezin
● Beoordelen en behandelen van een hulpvraag
● Analyseren van het traject en dit schriftelijk vastleggen
● Voorlichten aan een individu of een groep
● Zorg coördineren en contact onderhouden met betrokkenen
 

Waar kun je werken als pedagoog? 


Als afgestudeerd pedagoog heb je keus uit verschillende banen, maar ook uit verschillende sectoren. Pedagogen vind je bijvoorbeeld in de kinderopvang en in het onderwijs, maar ook in de zorg, bij de gemeente of de overheid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch gezinsondersteuner, pedagogisch werker in de jeugdhulpverlening, pedagogisch specialist in de kinderzorg, opvoedingsvoorlichter, leerlingbegeleider of pedagogisch consulent in de zorg.
 

Wat doet een pedagoog in de kinderopvang? 


Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang werk je met kinderen van nul tot vier jaar. Je geeft kinderen voldoende te eten en te drinken, zorgt dat ze op tijd hun middagslaapje krijgen en verschoont ze wanneer dit nodig is. Elk kinderdagverblijf heeft een eigen pedagogisch beleid waarin staat hoe je de ontwikkeling van kinderen het beste kunt stimuleren, dus onderneem je ook leuke en leerzame activiteiten. Denk aan het zingen van liedjes, het spelen van spelletjes en het maken van knutselwerken.
 

Wat doet een pedagoog in het onderwijs? 


Ga je aan de slag als pedagoog in het onderwijs, dan heb je twee mogelijkheden. Je wordt ofwel een pedagoog die leerlingen met een bepaalde stoornis begeleidt en

ondersteunt; ofwel word je een pedagoog die onderwijzers opleidt om op een geschikte manier les te geven aan kinderen met problemen. Dit zijn kinderen of jongeren met onder andere een leer- of gedragsstoornis, een ontwikkelingsachterstand of een opvoedingsprobleem, zoals mishandeling.
 

Werktijden pedagoog


De werktijden van een pedagoog zijn afhankelijk van de organisatie waar je werkt. Werk je in de kinderopvang, dan werk je van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 18.30 uur. Werk je als pedagoog in het onderwijs, dan volg je het schoolrooster die de (basis)school of middelbare school hanteert. In de weekenden ben je over het algemeen vrij.
 

Wat verdient een pedagoog? 


Een pedagoog in Nederland verdient gemiddeld € 3.285,- bruto per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek. Hoe hoger je opleidingsniveau, hoe meer je verdient. Ben je universitair opgeleid, dan kan je salaris oplopen tot gemiddeld € 4.890,- per maand. Met een HBO-opleiding is dat € 3.420,- en met een MBO-opleiding verdien je gemiddeld € 2.700,-.
 

Competenties van een pedagoog


Als pedagoog heb je een beroep waarin het kind centraal staat en waarin je veel communiceert: met het kind, de ouders en/ of andere zorginstellingen. Het is daarom belangrijk dat je de volgende competenties in huis hebt:

● Sociaal en communicatief vaardig
● Inlevingsvermogen: je kunt je goed in de ander verplaatsen
● Motivatiekracht: je bent in staat om anderen te motiveren met hun vragen of problemen aan de slag te gaan
● Analytisch: je bent in staat complexe problemen te analyseren en een behandelplan op te stellen
● Samenwerken: het komt vaak voor dat je nauw contact onderhoudt met betrokken instanties
 

Hoe word je pedagoog? 


Bij NCOI kun je kiezen uit een breed aanbod aan opleidingen op het gebied van pedagogiek. Wil je een opleiding op HBO-niveau volgen, dan kies je voor de vierjarige HBO Bachelor Pedagogiek. Wil je liever een korter traject volgen zodat je je in relatief korte tijd kunt verdiepen, dan kies je voor de eenjarige variant: Kort HBO Pedagogiek. Op MBO-gebied bieden we de opleidingen MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 en MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3.
 

Verschil MBO en HBO Pedagogiek 


Je kunt pedagoog worden op verschillende niveaus. In het werkveld ben je als MBO’er vooral bezig met uitvoerend werk: het begeleiden en ondersteunen van jongeren en kinderen, het voeren van gesprekken en het maken van een plan van aanpak. Als HBO’er heb je meer aandacht voor de ontwikkeling en vaardigheden en werk je meer als opvoedkundige. Ook kun je je specialiseren in de richting van orthopedagogiek. 

Bekijk hier een overzicht van alle opleidingen van NCOI binnen Pedagogiek
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.