Werken in de IT, hoe ziet dat eruit?

De vraag naar IT-professionals is groter dan ooit. Digitalisering is namelijk overal: op je werk, maar ook in je privéleven. Als IT'er is geen dag hetzelfde. Maar wat houdt werken in de IT in? En waarom zou je je, naast je huidige baan, laten omscholen naar IT? Verken de kansen en mogelijkheden die de IT-sector biedt voor jouw volgende stap als werkende professional. 

De veelzijdigheid van IT 

Een van de grootste misvattingen over werken in de IT is dat het alleen maar gaat om programmeren en coderen. Hoewel dit zeker een belangrijk onderdeel is, is werken in de IT veel meer dan dat. Het vakgebied is veel breder, met specialisaties zoals cybersecurity, artificial intelligence (AI) en software development, is er voor bijna iedereen wel een passende richting te vinden.  

  • Cybersecurity: zorg voor de digitale veiligheid van informatiesystemen of bedrijfsprocessen. 
  • AI: ga aan de slag met complexe automatisering en taalmodellen. 
  • Softwaredevelopment: leer simpele tot zeer complexe programma's te maken. 
 

Waarom werken in de IT? 

  1. Baanzekerheid en groeiende vraag 

De digitale transformatie van bedrijven en organisaties zorgt voor een constante vraag naar IT-professionals. Volgens onderzoek van UWV zal de vraag naar IT'ers de komende jaren alleen maar toenemen. Dit betekent dat een carrière in de IT vaak gepaard gaat met een hoge mate van baanzekerheid. 

  1. Goede salarissen 

IT-professionals worden over het algemeen goed betaald, mede door de krapte en de hoge vraag naar IT-specialisten. Het salaris varieert per functie. Het gemiddelde salaris van een IT-medewerker is ongeveer € 5.605 bruto per maand. Zelfs in juniorposities zijn de startsalarissen vaak hoger dan in veel andere sectoren. Naarmate je meer ervaring opdoet en je je specialiseert, kunnen de salarissen aanzienlijk stijgen.  

  1. Flexibiliteit en remote werken 

De IT-sector was een van de eerste sectoren waarin op grote schaal remote gewerkt werd. Veel IT-banen bieden de mogelijkheid om vanuit huis of op flexibele tijden te werken, wat een betere werk-privébalans mogelijk maakt. Deze flexibiliteit is niet alleen aantrekkelijk voor werknemers, maar helpt bedrijven ook om talent aan te trekken uit een breder gebied. IT-professionals kunnen vrijwel overal ter wereld effectief samenwerken. 

  1. Continu leren en ontwikkelen 

De technologische wereld ontwikkelt zich voortdurend. Als IT-professional ben je constant bezig met het leren van nieuwe technologieën en vaardigheden. Dit maakt het werk uitdagend en zorgt ervoor dat je nooit stilstaat in je ontwikkeling. 

  1. Innovatie en impact 

Werken in de IT betekent vaak dat je vooraan staat bij IT-innovaties. Je hebt de kans om mee te werken aan oplossingen die écht impact hebben op de manier waarop mensen leven en werken. 

Omscholen naar IT: is het voor jou weggelegd? 

Het goede nieuws is dat een achtergrond in IT niet altijd noodzakelijk is om in deze sector aan de slag te gaan. Veel succesvolle IT-professionals zijn begonnen in andere vakgebieden en hebben zich later omgeschoold. Wel is het belangrijk dat je over enkele vaardigheden beschikt die goed van pas komen in de IT, zoals: 

  • Analytisch denkvermogen 
  • Probleemoplossend vermogen 
  • Leergierigheid 
  • Communicatieve vaardigheden 
  • Teamwork 

Herken je jezelf in deze eigenschappen? Dan zou een carrière in de IT weleens een goede match kunnen zijn. 

Zo begin je met omscholen naar IT 

  1. Bepaal je richting 

Zoals eerder genoemd, is de IT-sector divers. Start dus met het verkennen van de verschillende specialisaties om te zien wat je het meest aanspreekt. Verdiep je verder met deskresearch of ga bijvoorbeeld het gesprek aan met een van onze studieadviseurs

  1. Volg een IT-opleiding 

Bij NCOI bieden we een ruim aanbod aan ICT-opleidingen en trainingen. Van business IT en management tot informatica. Volg bijvoorbeeld een Master in IT, of kies voor een korte IT-training om te kijken wat bij jou past. Al onze opleidingen zijn flexibel en perfect te combineren met je huidige baan. 

  1. Bouw een portfolio 

In de IT-sector telt niet alleen je diploma of certificaat, maar ook wat je kunt laten zien. Begin met het opbouwen van een portfolio door aan eigen projecten te werken of bij te dragen aan opensource-initiatieven. Opensource-initiatieven zijn projecten waarvan de broncode vrij beschikbaar is, zodat iedereen deze kan gebruiken, aanpassen en delen. 

  1. Netwerken 

Bezoek IT-evenementen, sluit je aan bij online community's en maak gebruik van platforms zoals LinkedIn om contacten te leggen met mensen die werken in de IT. 

  1. Zoek een traineeship of juniorpositie 

Veel bedrijven staan open voor zij-instromers en bieden traineeships of juniorposities aan. Dit is een uitstekende manier om jouw IT-carrière een kickstart te geven. 

De toekomst van IT 

De IT-sector blijft zich razendsnel ontwikkelen. Enkele trends die de komende jaren waarschijnlijk een grotere rol zullen spelen, zijn:  

Door je te specialiseren in een van deze opkomende technologieën, kun je jezelf positioneren als een waardevolle expert in de toekomstige IT-arbeidsmarkt. 

Werken in de IT: jouw nieuwe carrièrepad? 

Werken in de IT biedt volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een uitdagende en toekomstbestendige carrière. Of je nu een volledig nieuwe richting wilt inslaan of je huidige skills wilt aanvullen met IT-vaardigheden, er zijn talloze wegen die je kunt bewandelen. 

De IT-sector biedt baanzekerheid, aantrekkelijke salarissen, flexibiliteit én de kans om te werken aan technologische innovatie. Heb je interesse in technologie, los je graag problemen op en wil je jezelf blijven ontwikkelen? Dan is een carrière in de IT een slimme keuze. Met een IT-opleiding van NCOI investeer je in een toekomstbestendige loopbaan als IT-professional. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.