‘ADHD komt niet door opvoeding, maar door maatschappij’

Steeds meer kinderen krijgen de diagnose ADHD. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) zoekt de oorzaak hiervan niet in de opvoeding, maar in maatschappelijke ontwikkelingen.
 
Prikkelrijke omgeving
Kinderen worden tegenwoordig niet alleen blootgesteld aan veel meer prikkels dan vroeger, maar ook nog eens aan elkaar snel opvolgende ontwikkelingen. Wie daar gevoelig voor is, zoals kinderen met ADHD, krijgt daardoor klachten. De toename van ADHD’ers komt volgens de NVvP dus niet door de opvoeding, maar door de ontwikkelingen in de maatschappij.
 
RED-dieet
Hoewel er nog steeds als eerste naar medicijnen gegrepen wordt om de symptomen van ADHD te onderdrukken, komen er steeds meer andere behandelmethoden bij, waaronder het Restricted Elimination Diet (RED-dieet), een dieet waarin voedingsmiddelen worden weggelaten waar ADHD’ers gevoelig voor kunnen zijn. Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit naar de relatie tussen voeding en ADHD werkt het dieet goed bij kinderen die een aandachtsstoornis hebben. 64 procent van de deelnemers vertoonde na 5 weken het dieet gevolgd te hebben geen symptomen van ADHD meer.
 
Kinderen met ADHD hebben behoefte aan een speciaal op hen afgestemde aanpak. Wilt u als (para)medisch professional of onderwijzer met kinderen met ADHD werken? Bekijk dan eens het aanbod Medisch en Paramedisch of Onderwijs en Pedagogiek van NCOI Opleidingen.
 
Bron: Nationale Onderwijsgids, Mijn gezondheidsgids

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.