Menu

Nieuwe cijfers CBS: van de werkenden is 2,3 procent gedetacheerd

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2014 2,3 procent van de beroepsbevolking (15-75 jaar) gedetacheerd was. Het aandeel uitzendkrachten was 2,7 procent en de zzp’ers vormden 9,4 procent van de werkenden in Nederland. In concrete aantallen gaat het dan om 187.000 gedetacheerden, 225.000 uitzendkrachten en 772.000 zzp’ers.
 
Hoog opgeleid
Bij gedetacheerden is het percentage hoog opgeleiden met 47,6 het hoogst. Ruim de helft is in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Zij werden in de perioden 2012-2014 het meest ingezet als softwareontwikkelaar, beveiligingspersoneel, data- en netwerkspecialist en elektronisch ingenieur. Gedetacheerden zijn tijdelijk gestationeerd bij een bedrijf, maar 85 procent heeft wel een vaste aanstelling bij de uitlener.
 
Uitzendkrachten worden vaak ingehuurd om schommelingen in de hoeveelheid werk op te vangen. Zij zijn relatief het laagst opgeleid en het jongst. Ze werken vaak als assemblage- of productiemedewerker, als hulpkracht in de bouw en industrie en ook worden ze vaak ingezet als receptiemedewerker en telefonist.
 
De zzp’ers zijn het oudst
De zzp’ers zijn relatief het oudst. Bijna 55 procent is tussen 45 en de 75 jaar oud. Ze zijn bijna even hoog opgeleid als de gedetacheerden en worden meestal ingehuurd voor specialistisch werk en bij het opvangen van piekperioden en seizoenswerk. Onder de zzp’ers zijn vooral veel uitvoerend kunstenaars, auteurs en taalkundigen, fotografen, interieurontwerpers, maar ook kappers en schoonheidsspecialisten te vinden.
 
U bent intercedent of leidinggevende bij een uitzendbureau. Omdat u samenwerkt met bedrijven die VCA verplicht stellen, wilt VCU-gecertificeerd worden. NCOI Opleidingen heeft voor u met de VIL-VCU de perfecte praktijkopleiding. Wellicht is ook een van de recruitmentopleidingen van NCOI Opleidingen iets voor u.
 
Bron: CBS

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.