Hoe motiveer ik mijn medewerkers zich te blijven ontwikkelen? 5 tips

Uw personeel transformeren tot gemotiveerde, toekomstbestendige, breed en duurzaam inzetbare medewerkers? Permanente educatie, ofwel een leven lang leren, is het antwoord. Voor managers, teamleiders en HR-professionals is het echter een grote uitdaging om mensen te enthousiasmeren te blijven werken aan zichzelf. 5 tips om een leven lang leren te stimuleren.

1. Faciliteer alle opleidingsroutes
Zorg ervoor dat medewerkers weten waar zij terechtkunnen met vragen over opleiden en ontwikkelen en dat zij weten of hiervoor budget ter beschikking wordt gesteld. Zo verlaagt u de drempel om in beweging te blijven. Lever als organisatie coaching, mentoring, klassikale training, opleidingen, online training, zelfstudie, et cetera. Zo kunnen mensen een leerstrategie kiezen die het best bij hen past. Dat levert betere resultaten op.

2. Maak medewerkers verantwoordelijk voor hun leerpad
Bespreek ontwikkeling in de performance cycle. Benadruk steeds de noodzaak te blijven investeren in het eigen vakmanschap, met het oog op de kwaliteit of veiligheid bij hun vakbeoefening. Door medewerkers zelf hun leerdoel te laten formuleren en de gemaakte afspraken vast te leggen, zorgt u dat medewerkers zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen opleidingsplan.

3. Moedig fouten maken aan
Echte uitblinkers oefenen, maken fouten, leren daarvan en verleggen elke keer hun grenzen. Zonder ruimte om fouten te maken wordt er niet geleerd. Het delen van bloopers op afdelingen in het werkoverleg kan inspirerend werken om fouten en het geleerde te delen. Evalueer en bespreek met elkaar.

4. Stimuleer informeel leren
Informeel leren is enerzijds het resultaat van iemands dagelijkse activiteiten in de persoonlijke, familiale, professionele en maatschappelijke context en anderzijds ook het resultaat van doelbewust gecreëerde leeromgevingen. Wissel ervaringen met elkaar uit en benoem wat er geleerd is. Informeel leren leidt ook tot formeel leren en ontwikkelen.

5. Zie opleiden als een investering
Sommige medewerkers volgen opleidingen waarmee ze uiteindelijk een carrière buiten uw organisatie ambiëren. Zie dit niet als een bedreiging maar als investering. Door leren te faciliteren, raken veel mensen meer gemotiveerd en wie weet kunnen zij binnen uw eigen organisatie doorgroeien. 

Nóg 5 tips in ons magazine Leven lang leren
In ons magazine Leven lang leren staan deze en nog 5 extra tips om uw medewerkers te stimuleren zichzelf te blijven ontwikkelen. U vindt er ook voorbeelden van maatwerkopleidingstrajecten en u ontdekt hoe anderen hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.


Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.