Menu

Handige tips voor tijdmanagement voor werkende student

Het combineren van studie en werk valt niet mee. Er zijn echter slimme tijdmanagementtips die het makkelijker maken. Werk volgens een schema dat je zelf maakt, vermijd uitstel, maak onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke sociale activiteiten en gebruik de computer als hulpmiddel, niet als afleiding. De beste tips op een rij.

Wie weten nu beter hoe je studie- en werkuren het meest effectief kunt verdelen dan werkstudenten zelf? Er zijn diverse behulpzame blogs, onder meer die van de Amerikaanse werkende student Ray Ian Ampoloquio. Daarnaast publiceert ook Studentenwerk Amsterdam op zijn website een aantal handvatten.
Het probleem met werken naast een studie is dat je naast een studie ook een groot aantal verantwoordelijkheden hebt. Denk aan vergaderingen buiten werktijd, een gezin en kinderen, maar ook sport, hobby’s en een sociaal leven.
De ervaren tijdmanagers hebben als uitgangspunt: je komt geen tijd tekort, mits je erin slaagt geen tijd meer te verspillen. Wees ook realistisch. Neem niet te veel hooi op je vork. Misschien kun je een studie van een jaar over twee jaar uitsmeren, zodat je ook echt slaagt.
Voor effectief dagelijks tijdmanagement begin je met een schema te maken van alles wat je wilt doen. Besef: plan ruim in, te krap plannen is zinloos. Vervolgens moet je leren om je schema gedisciplineerd te volgen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld het alarm van je smartphone. Gebruik je tijd goed en concentreer je echt op je taken, houd afleiding bij je vandaan. De computer is een goed hulpmiddel, maar ook een gevaarlijke bron van afleiding. Zet een timer aan zodat je maar tien minuten surft en alleen naar nuttige websites. Bezoek social media maar eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld na twee uur geconcentreerd werken en dan gedurende tien minuten. Uitstel van taken is uit den boze. Doe erg vervelende taken in stappen, maar stel ze niet uit. En jammer maar waar: opofferingen zijn onvermijdelijk. Soms moet je een avond met vrienden in de kroeg afslaan en die tijd gebruiken om de noodzakelijke taken af te kunnen ronden. Tot slot: zoek steun bij andere studenten. Wissel werk uit, zodat je elkaar aan deadlines houdt en geef elkaar feedback.


Bron: blogs, Studentenwerk Amsterdam
 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.