‘Zet HRM in als middel tot innovatie’

HRM’ers vinden dat zij vaste sparringspartners moeten zijn in een innovatieproces. Dat blijkt uit het onderzoek Less is more van Driessen HRM in samenwerking met TNS Nipo. Tijdens dit onderzoek zijn honderd HRM’ers en HRM-verantwoordelijken in het onderwijs ondervraagd. Volgens bijna zestig procent van de respondenten is het creëren van draagvlak onder medewerkers de belangrijkste succesfactor bij het geslaagd doorvoeren van een vernieuwing of innovatie.
 
Meer dan de helft van de ondervraagde HRM’ers geeft aan dat motivatiebijeenkomsten een must zijn om veranderingen in de praktijk doorgevoerd te krijgen. Tijdens deze bijeenkomsten kan het management zaken concreet maken en aangeven wat er van medewerkers wordt verwacht. Dit alles schept duidelijkheid. ‘Benadruk dat ieders inzet, hulp en kennis nodig is voor de realisatie van de verandering. Communiceer echter zo min mogelijk met het woord “moeten”, is de tip van Driessen HRM.
Een kwart van de respondenten denkt dat het aanstellen van zogenaamde ‘vertegenwoordigers van de verandering’ ook kan helpen. Bij deze sleutelpersonen kunnen medewerkers informatie over de verandering of vernieuwing krijgen en kunnen ze terecht met ideeën en klachten. Deze sleutelfiguren kunnen bovendien opkomen voor de belangen van de medewerkers.
Ruim de helft is het met elkaar eens dat HRM’ers vaste sparringspartners moeten zijn in een innovatieproces. Even zoveel mensen vinden het ook vooral een HRM-taak om abstracte plannen te vertalen in concrete zaken die de organisatie verder kunnen helpen. Oftewel: HRM is een van de tools die een organisatie tot haar beschikking heeft om tot innovatie te komen. Veertig procent vindt dat er een realistisch tijdpad moet zijn om de vernieuwingen door te voeren. En tot slot een leuke tip: ruim de helft vindt dat je een verandering moet vieren om collega’s gemotiveerd te houden. (Bron: HR Praktijk)

Gerelateerde opleidingen:
Mocht u na het lezen van bovenstaande geïnteresseerd zijn geraakt in HRM, innovatiemanagement en verandermanagement, kijk dan ook eens naar de opleidingen die wij op dit gebied aanbieden:

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.