Menu

4 pijlers om uw werkgeluk te vergroten

Voldoening halen uit uw werk, een goede band hebben met uw collega’s, u betrokken voelen bij de organisatie, uitgedaagd worden in uw werkzaamheden en de vrijheid krijgen om eigen initiatieven in te brengen. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan uw werkgeluk. Want gelukkig zijn in en op het werk, dat wil iedereen. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd zo eenvoudig te zijn. Daarom heeft de universiteit van Berkeley het PERK-model ontwikkelt, 4 pijlers die u inzicht geven in uw huidige werkgeluk en wat er zou moeten veranderen om dit te vergroten.

Het belang van werkgeluk

Waarom is het zo belangrijk dat medewerkers gelukkig zijn op het werk? Simpel gezegd werkt het als volgt: hoe gelukkiger de medewerker, hoe succesvoller de organisatie. Een tevreden en blije medewerker is namelijk productiever, creatiever en doet zijn uiterste best om successen te behalen. Ook voelt een gelukkige medewerker zich gezonder en energieker, wat de kans op uitval, door bijvoorbeeld een burn-out, een stuk kleiner maakt. Daarnaast wordt een organisatie met gelukkige medewerkers aantrekkelijker voor potentiële nieuwe medewerkers.

Het PERK-model

Voor organisaties en ook voor medewerkers zelf is het vaak lastig om werkgeluk in kaart te brengen. Organisaties weten niet altijd wat er exact speelt op de werkvloer en medewerkers kunnen soms lastig onder woorden brengen waar het aan ligt dat hun werkgeluk geen voldoende scoort. Het PERK-model van de universiteit van Berkeley biedt organisaties en medewerkers handvatten om het werkgeluk inzichtelijk te maken en te vergroten. PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience en Kindness. Door in te gaan op deze 4 elementen en te beschrijven hoe u deze ervaart in uw werk, ontwikkelt u een duidelijk beeld van hoe het er nu voor staat en wat er zou moeten veranderen.

1. Purpose (doel)

Met welk doel doet u het werk dat u nu doet? Levert u met uw werk een waardevolle bijdrage ergens aan? Waar haalt u voldoening uit? Purpose draait erom dat u werk doet dat bij u en uw normen en waarden past en in dat u gelooft in het product of de dienst van uw organisatie.

2. Engagement (betrokkenheid)

Engagement gaat over hoe emotioneel betrokken u zich voelt bij de organisatie en uw werkzaamheden. Dit element is op te splitsen in 3 onderdelen:

  • Plezier: heeft u een goede band met uw collega’s en leidinggevenden? Gaat u met plezier naar uw werk?
  • Autonomie: Heeft u zelf de regie over uw ontwikkeling en werkzaamheden? kunt u uw eigen planning maken? Kiest u zelf wanneer uw welke werkzaamheden uitvoert?
  • Opgaan in uw werk: Vliegt de tijd als u aan het werk bent? Kunt u volledig opgaan in uw werkzaamheden of zit u regelmatig op de klok te kijken en uit te rekenen hoe lang uw werkdag nog duurt?

3. Resilience (veerkracht)

Veranderende omstandigheden, tegenslagen, slechte dagen en afwijzingen komen in elke organisatie voor, maar het gaat erom hoe u daarmee omgaat. Kunt u dit makkelijk loslaten? Ligt u er wakker van of leert u er juist van? Medewerkers hebben veerkracht nodig om te kunnen herstellen van tegenslagen, fouten en afwijzingen. Voelt u dat er begrip is als er een fout wordt gemaakt en is er voldoende rust en ontspanning als afwisseling op intensief werk? Dit zijn belangrijke elementen die bijdragen aan de veerkracht van medewerkers. 

4. Kindness (vriendelijkheid)

Medewerkers moeten zich veilig voelen in hun werkomgeving, dan komen ze het beste hun recht. Is de sfeer in het team en binnen de organisatie goed? Worden medewerkers in hun waarde gelaten? Als medewerkers zich thuis voelen binnen een team en hun collega’s helpen, vertrouwen en steunen, zal dat de productiviteit binnen een organisatie alleen maar ten goede komen.

Hoe scoort u op uw werkgeluk?

Werkgeluk kan voor ieder persoon en elke organisatie anders zijn. Heeft u het PERK-model ingevuld en heeft u inzichtelijk waar u zelf aan kan werken en/of waar u de hulp van uw organisatie bij nodig hebt? De volgende stap is in gesprek gaan met uw leidinggevende of manager. Plan een afspraak in of behandel het bijvoorbeeld tijdens een bila of een voortgangsgesprek. Zo krijgt ook uw leidinggevende meer inzicht in uw werkgeluk en kan diegene stappen ondernemen om dit te verbeteren.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.