Hoe kan ik mijn omscholing betalen?

Je bent eruit: je wil je laten omscholen. Een mooie, belangrijke stap naar een nieuw beroep. Maar hoe ga je dit financieren? Een nieuwe opleiding of training betekent vaak een investering, zowel qua tijd als financieel. Maar omscholen hoeft niet duur te zijn. Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden om je omscholing te betalen. We zetten hieronder de diverse opties voor je op een rij. 

Als je werkgever je omscholing kan betalen

Als (aanstaande) omscholer bevind je je op dit moment in een gunstige positie. Er is sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt in sectoren als de zorg, het onderwijs, de techniek of de ICT. Werkgevers in deze sectoren staan te springen om nieuwe medewerkers. Dat betekent dat zij in veel gevallen bereid zijn om je meteen te laten starten in je nieuwe vakgebied, terwijl je tegelijkertijd studeert. Uiteraard hoort daar ook een passend salaris bij. Marlies liet zich op deze manier omscholen en vertelt ons over haar ervaring hierover. Zij startte met een opleiding tot basisschoolleerkracht en staat in haar eerste jaar meteen drie à vier dagen voor de klas. 

Subsidies en financiering voor omscholing

Is jouw situatie zo dat je de omscholing zelf gaat betalen? Dan is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een overheidssubsidie- of financiering. Onze overheid stimuleert omscholing namelijk en heeft hiervoor verschillende regelingen opgezet. Ook je werkgever kan gebruikmaken van diverse regelingen.

  • Levenlanglerenkrediet. Voor wie geen aanspraak meer kan maken op reguliere studiefinanciering is er het LLLK. Hiermee kun je tegen gunstige voorwaarden (0% rente in 2022) geld lenen bij de overheid voor je HBO Associate degree, HBO Bachelor of Masteropleiding.
  • Subsidie Praktijkleren. Ga je je omscholen met een MBO- of technische HBO-opleiding? Dan komt je werkgever via de Subsidie Praktijkleren in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten. 
  • SectorplanPlus. Voor de sector zorg en welzijn is vanwege het tekort aan personeel de subsidie SectorplanPlus in het leven geroepen. Ook nieuwe medewerkers en dus ook omscholers kunnen hiervan gebruikmaken.
 

Wil je meer weten over alle financiering- en subsidiemogelijkheden? Bekijk dan onze pagina Financiering en subsidies

Meer weten? Download onze omscholingsbrochure

Wil je meer weten over je kansen om je te laten omscholen? Bezoek dan onze pagina Omscholing en download onze gratis omscholingsbrochure. In de brochure gaan we in op wat er mogelijk is in verschillende vakgebieden, waar kansen en mogelijkheden liggen, en komen studenten en docenten aan het woord. Zo ontdek je wat er voor jou mogelijk is. 

En mocht je willen overleggen, dan kun je contact opnemen met onze opleidingsadviseurs. We helpen je graag verder en kijken samen met jou naar wat het beste past bij jou en jouw situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.