Werken als bedrijfskundige

Het vakgebied bedrijfskunde is heel breed en biedt veel opties. Niet alleen kun je kiezen uit tal van branches, je hebt ook de keuze uit een breed scala aan functies. Hier vertellen we je meer over je kansen en (doorgroei)mogelijkheden als bedrijfskundige.

Wat kun je met een opleiding bedrijfskunde?

Als bedrijfskundige houd je je simpel gezegd bezig met de organisatie en haar omgeving. Dat is een hele brede omschrijving, maar dat is ook wat bedrijfskunde is. Vrijwel elk vakgebied heeft namelijk behoefte aan bedrijfskundigen. En binnen elk vakgebied kunnen dit weer andere functies en werkzaamheden zijn.
 
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de zakelijke dienstverlening, bij de overheid, in de zorg of in het onderwijs. Welke kant je uiteindelijk opgaat is afhankelijk van je interesses en ambities. Vaak kun je je tijdens je opleiding al focussen op een bepaalde richting. Zo kun je je bijvoorbeeld richten op technische bedrijfskunde, verandermanagement of international business.

Werken als bedrijfskundige kan in functies als:

  • Consultant of adviseur;
  • Businessanalist;
  • Projectmedewerker of -manager;
  • HR-medewerker of -manager;
  • Beleidsmaker;
  • Productmanager;
  • Ondernemer;
  • Proces- en kwaliteitsmanager.
 

Starten als bedrijfskundige

Werk je nog niet als bedrijfskundige, maar wil je dit wel graag? Of heb je op dit moment een lagere functie op het gebied van bedrijfskunde en wil je doorgroeien naar een hogere functie? Dan biedt bijvoorbeeld een (erkende) HBO-programma mooie mogelijkheden.
 
Werkzoekenden met een HBO-diploma op het gebied van bedrijfskunde vinden relatief snel een baan. Gemiddeld vindt de helft van de afgestudeerden binnen twee maanden een baan. Het startsalaris van een bedrijfskundige ligt volgens Nationale Beroepengids rond de € 3.000,- bruto per maand. Dit loopt uiteraard op naarmate je meer ervaring opdoet. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor bedrijfskundigen zijn vaak gunstig. Denk bijvoorbeeld aan een auto of telefoon van de zaak en bonussen of winstdeling.

Doorgroeien als ervaren bedrijfskundige

Ben je al een aantal jaren werkzaam in de bedrijfskunde en wil je doorgroeien naar een hogere functie? Ook hiervoor biedt het vakgebied mooie kansen. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in een specifiek onderwerp, maar ook doorstromen naar bijvoorbeeld een directiefunctie of zwaardere managementfunctie. Vaak eisen werkgevers voor zo’n soort functie wel een diploma op Masterniveau.
 
Als ervaren bedrijfskundige ligt je salaris gemiddeld rond de € 5.500,- bruto per maand. Afhankelijk van de sector waarin je werkt en welke verantwoordelijkheden bij je functie horen, kan dit oplopen tot zo’n € 8.000,-.
 
Het aanbod voor relevante Masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde is groot. Een Master of Business Administration (MBA) is bijzonder populair onder professionals in dit vakgebied.

De waarde van een MBA-opleiding

Een Master of Business Administration (MBA) is een bedrijfskundige Masteropleiding. Een MBA is dé ideale opleiding voor ervaren professionals die een breed bedrijfskundig kader willen ontwikkelen en willen doorgroeien naar hoger management. Met deze opleiding versterk je onder meer je strategisch denkvermogen en leiderschapskwaliteiten.
 
Je ontwikkelt je op het hoogste niveau en dat opent vaak veel deuren. Het Mastergetuigschrift van een MBA-opleiding heeft een hoge waarde op de arbeidsmarkt. MBA’s staan erom bekend dat ze heel praktijkgericht zijn, veel meer dan bijvoorbeeld een universitaire Masteropleiding. Dat zorgt ervoor dat de opleidingen ook hoog gewaardeerd worden door werkgevers.

Wil jij je echte ambitie volgen? Vraag dan ons online mastermagazine aan en laat je inspireren door ervaringen van studenten die jou voorgingen. Ja, stuur mij het Mastermagazine.

Meer weten over het vakgebied bedrijfskunde?

Wil jij meer weten over het vak bedrijfskunde? Welke ontwikkelingen er op het gebied van bedrijfskunde zijn? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Bedrijfskunde vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven. Je kunt de brochure hier downloaden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.