Wat kun je worden met bedrijfskunde?

Bedrijfskunde is een van de meest populaire opleidingen bij NCOI. En dat is niet voor niets. Het vakgebied is heel breed en biedt veel opties. Als bedrijfskundige kun je terecht in tal van branches met een breed scala aan functies. In dit artikel vertellen we je meer over wat je kunt met een opleiding bedrijfskunde en waar je kansen en (doorgroei)mogelijkheden liggen.

Wat is bedrijfskunde?

Bedrijfskunde richt zich op alles dat te maken heeft met het begrijpen en managen van organisaties en bedrijfsprocessen. Met een opleiding bedrijfskunde leer je hoe je een organisatie kan analyseren en waar nodig te optimaliseren. Daarbij weet je hoe je organisatie functioneert. Door vervolgens de bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten, help je organisaties om hun doelen te bereiken.

Wat doet een bedrijfskundige?

Als bedrijfskundige verbeter je bedrijfsprocessen en adviseer je het management over verbeteringen in de bedrijfsvoering. Je zorgt ervoor dat organisatiedoelstellingen worden bereikt en dat je de ontwikkelingen bijhoudt in onder meer technologie, veranderende klantvragen, samenwerkingsverbanden en duurzaamheid. Je analyseert businessplannen, externe en interne factoren van bedrijven of financiële prestaties, maar je interpreteert ook jaarrekeningen, neemt strategische bedrijfsbeslissingen, analyseert bedrijfsdoelstellingen of bedrijfsprocessen.

Welke opleidingen bedrijfskunde zijn er?

Wil jij starten als bedrijfskundige? Bij NCOI bieden we meerdere opleidingen aan binnen bedrijfskunde, zoals de HBO Bachelor Bedrijfskunde (voor een functie in het hoger management), Technische Bedrijfskunde (met de focus op de toepassing van technologie in bedrijfsprocessen) en de Master of Business Administration (om aan de slag te gaan als strateeg). Binnen al onze opleidingen verdiep je je in bedrijfskundige vraagstukken, strategische keuzes, bedrijfsvoering en de inrichting van processen.

Wat kun je met een opleiding bedrijfskunde?

Na afloop van een algemenere bedrijfskundige opleiding, zoals de HBO Bachelor Bedrijfskunde, kun je bijvoorbeeld aan de slag als projectmanager, teamleider of als businessanalist. Heb je de opleiding Technische Bedrijfskunde afgerond, dan werk je bijvoorbeeld als operations manager, quality control manager of process engineer. Heb je een MBA gedaan, dan kun je denken aan functies als sales director, marketingmanager, accountmanager, financieel manager of beleidsmedewerker.

Beroepen/ functies binnen de (technische) bedrijfskunde:

 • Accountmanager
 • Consultant of adviseur
 • Beleidsmedewerker
 • Businessanalist
 • Facilitymanager
 • Financieel manager
 • HR-medewerker of -manager
 • Informatieanalist
 • Kwaliteitsmanager
 • Logistiek manager
 • Marketingmanager
 • Operationsmanager
 • Procesmanager (supply chain manager)
 • Productmanager
 • Projectmanager
 • Teamleider
 • Sales director

Salaris bedrijfskundige

Werkzoekenden met een HBO-diploma op het gebied van bedrijfskunde vinden relatief snel een baan. Gemiddeld vindt de helft van de afgestudeerden binnen twee maanden een baan. Het startsalaris van een bedrijfskundige ligt volgens Nationale Beroepengids rond de € 5.500,- bruto per maand. (update: november 2023). Afhankelijk van de sector waarin je werkt en welke verantwoordelijkheden bij je functie horen, kan dit oplopen tot zo’n € 8.000,-.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden voor bedrijfskundigen zijn vaak gunstig. Denk bijvoorbeeld aan een auto of telefoon van de zaak en bonussen of winstdeling.

Meer weten?

Wil jij meer weten over onze opleidingen bedrijfskunde? Vraag dan ons online mastermagazine aan en laat je inspireren door ervaringen van studenten die jou voorgingen. Wil jij meer weten over het vak bedrijfskunde en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure Bedrijfskunde vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder kunt vormgeven.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.