Menu

‘Als je een vis beoordeelt op in een boom klimmen, zal hij zich zijn hele leven dom voelen’

Al jaren volgde Karin Manuel, lector HRM bij NCOI Opleidingen, Ali B. Hoe de rapper, tv-persoonlijkheid en theatermaker met zijn eigen talent omgaat en anderen in het ontdekken en verzilveren van hun talent coacht, inspireerde haar. Het leidde uiteindelijk tot het samen schrijven van twee boeken over het zoeken, vinden en ontluiken van talent en talent in organisaties: ‘Talent Centraal’ en ‘Jouw Talent Centraal’.
 
“Wat mij triggerde in Ali was dat hij bij The Voice of Holland twee kandidaten samenvoegde”, aldus Karin. “Hij zag dat ze samen verder zouden komen en toen dacht ik: hij snapt het. Hij heeft een oog voor talent en weet hoe hij het verder kan ontwikkelen.” Want talent is niet iets dat er zomaar is. Het vinden, ontwikkelen en verzilveren van talent kent vaak een lange weg en is soms heel hard werken.

Van slechtste naar beste medewerker

“Je moet altijd vanuit de kracht van iemand werken. Als je focust op wat je niet kan, gaat het mis”, zegt Ali. “Als ik Messi naar Nederland zou halen en hem op jeu de boules zet, verliest hij waarschijnlijk van bejaarden. Dan kun je zeggen: wat is hij slecht. Maar als ik hem op het veld zet, is hij opeens de beste voetballer van de wereld. Dat werkt op scholen zo, maar ook in organisaties. Voor je het weet is je slechtste medewerker opeens je beste.” Karin voegt toe: “Als je een vis beoordeelt op in een boom klimmen, zal hij zich zijn hele leven dom voelen”.
 
Ieder mens heeft talent, maar niet iedereen heeft dat in de gaten. Soms raken mensen er door bepaalde factoren ver van verwijderd in hun leven. Bij anderen kan het talent nooit groeien omdat de omgeving het belemmert. “Talent begint vaak met passie”, aldus Karin. “Als je doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, voelt het nooit als werken. Zoek wat je leuk vindt en wat je verder wilt vergroten en stel daarbij de vragen: wat wil ik, wie ben ik, wat kan ik en hoe zet ik dat in?

‘Niet afgaan op aannames’

De twee boeken zijn gericht op verschillende doelgroepen. ‘Jouw Talent Centraal’ is voor jongeren die hun eigen talent willen ontdekken en daarmee aan de slag willen. Het andere boek, ‘Talent Centraal’, is gericht op organisaties, managers en professionals en wordt ook als lesstof gebruikt bij een aantal opleidingen van NCOI Opleidingen. Ali: “Wat we met de boeken willen bereiken is dat organisaties, scholen en mensen niet meer afgaan op aannames en blijven beoordelen vanuit hun eigen beeld”. “Zoek naar de talenten bij mensen en kies er vervolgens samen voor om daaraan te werken.”
 
Als voorbeeld noemt de rapper zijn eigen Citotoets. “Ik zou volgens de uitslag met moeite het laagste niveau van VMBO aankunnen. Mensen hebben altijd geprobeerd mij in een hokje te stoppen en zo tegengas gegeven op mijn natuurlijke talent. Maar ik heb het geluk gehad dat mijn familie mij altijd heeft gestimuleerd en geholpen. Dat geluk heeft niet iedereen.”

Mentor werkt inspirerend

Elementen als houding, motivatie, talent, passie en omgeving spelen een belangrijke rol bij het ontplooien van talent. Het vinden van een mentor geldt ook als een inspiratiebron voor het ontwikkelen en verzilveren van talent. “Een mentor kan een persoon zijn die je kent, maar ook iemand die je nooit hebt ontmoet of een voorwerp. Een aantal van mijn mentoren heb ik nooit ontmoet”, aldus Ali. “Napoleon Hill bijvoorbeeld. Zijn filosofie over positief denken heeft mij enorm geïnspireerd. Ik nam zijn boek mee als ik onderweg was. Dan legde ik het op de passagiersstoel en voerde ik voor mijn gevoel zo gesprekken met hem. Hij was op die manier mijn mentor, maar hij was niet fysiek aanwezig.”

Talent centraal stellen in organisaties

Talengericht werken in organisaties komt nog lang niet overal voor. Organisaties willen vaak wel werken vanuit het talent van medewerkers, maar weten niet altijd hoe ze dit moeten aanpakken. “Het moet bij bedrijven natuurlijk geen vrijheid-blijheid worden. Het moet wel binnen de doelstellingen van de organisatie passen”, aldus Karin. “Organisaties moeten kijken naar wat voor talenten ze nodig hebben om de doelstellingen te behalen en daarna waar die talenten zijn. Vaak hebben ze meer talenten in huis dan ze dachten.”
 
Binnen organisaties moet talentgericht werken wel van twee kanten komen. Ali: “De medewerkers zelf moeten ook willen ontwikkelen en veranderen in wat nodig is voor het bedrijf. Ze moeten het kader snappen van de mogelijkheden. Een bedrijf heeft ook een kader en daar kun je in meegaan of niet. Als bedrijf moet je niet zomaar iemand op een positie zetten, vanuit intrinsieke motivatie moet diegene het ook zelf willen.” Karin: “Mijn boodschap zou zijn: kijk naar wat mensen in zich hebben. Op het moment dat je dat weet te ontginnen, dan heb je een goudmijn in handen.”

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een gedrukte studiegids of online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.