Menu

Testimonial Ad van den Bergh

Techniek vergroot onze welvaart. Denk aan ontwikkelingen als de smartphone, de zelfrijdende auto en het Internet of Things. Maar door de vergrijzing verdwijnt de kennis van elektrotechniek. Ik voel mij er als oudere verantwoordelijk voor dat die kennis wordt overgedragen. Mijn jarenlange ervaring als hard- en softwareontwikkelaar en hoofd apparatuurontwikkeling bij de Nederlandsche Huistelefoon Maatschappij (tegenwoordig de Bosch-groep) en het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB), wil ik dus inzetten voor de huidige generatie. Daarom werk ik al lange tijd als docent, beoordelaar en materiaalontwikkelaar. Sinds 2010 doe ik dat ook bij Hogeschool NCOI, waarvoor ik de opleiding HBO Elektrotechniek heb medeontwikkeld.

Bij NCOI draait het in de opleidingen vaak om samenwerken met medestudenten, maar wat HBO Elektrotechniek betreft werkt dat niet. Deze studenten komen kennis halen. Bij een opleiding als Bedrijfskunde is een theoretisch lesboek een referentie en komen er wellicht discussies op gang. Maar iemand die een meet- en regelsysteem moet inrichten, heeft geen discussie maar kennis nodig. Natuurlijk worden er ervaringen uitgewisseld, maar ik sta vooral heel veel uit te leggen. En door mijn ervaring met elektrotechniek én ICT koppel ik onderwerpen, waardoor studenten de verbanden binnen hun vakgebied beter begrijpen.

Ik ben zelf een vakidioot en vind techniek prachtig, omdat je altijd creatief bezig kunt zijn. Dat krijgen steeds meer mensen door. Ze willen niet achter de geraniums zitten, maar kunnen zeggen: “Kijk, dat heb ik gemaakt.” Bedenk dat je in deze branche wel perfectionistisch moet zijn. Een puzzelaar. Mijn studenten moeten leren alternatieven te zoeken voor oplossingen en moeten hun keuzes kunnen onderbouwen. Zo krijgt de bedrijfsleiding vertrouwen in de technische kennis en vaardigheden van hun adviseurs. De directie kan dan met hen meedenken en beslissen. Een goed onderzoek of advies kan alleen ontstaan met een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen.

Het is onwijs leuk om te zien dat mensen met plezier iets leren. Daar krijg ik een kick van. Geregeld word ik nog gebeld door oud-studenten voor advies. Ik heb ze dan tijdens de opleiding iets uitgelegd of gedemonstreerd, dat zij bij hun baas voorstellen. Die ziet dat wel zitten en met wat laatste tips van mijn kant helpt die medewerker dan zijn bedrijf vooruit. Door de opleiding verandert er dus echt iets in het bedrijf.


Ad van den Bergh
Docent bij NCOI sinds 2010
Vakgebied Elektrotechniek
Zelfstandig docent, beoordelaar en materiaalontwikkelaar

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een gedrukte studiegids of online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.