Menu

Testimonial Sjaak Baart

Ik was bedrijfsmaatschappelijk werker bij de gemeente Rotterdam en een politiekorps, en raakte steeds meer betrokken bij de werkbeleving en beroepskeuze van medewerkers. Die ben ik daarin gaan begeleiden. Ook nam ik stagiaires op sleeptouw. Vaak hoorde ik: je zou docent moeten worden. Ik volgde de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn en ben, naast mijn functie als zelfstandig persoonlijk begeleider, docent geworden.

Mijn studenten probeer ik te motiveren, te prikkelen, een onderzoekende houding te laten aannemen. Van zelf iets uitzoeken leer je immers het meest. Ik ga daarbij uit van drie aspecten: kennis, inzicht en toepassing. Kennis haal je uit boeken en ik geef mijn studenten mee dat ze de lesstof zelf moeten doornemen. Met inzicht bedoel ik dat ze de stof moeten zien te begrijpen en dat ze die in hun eigen woorden moeten kunnen uitleggen. Daarna moeten ze de stof concreet kunnen toepassen. De formule die ik hanteer past heel goed bij NCOI. Daarom klikt het zo goed.

Ik stimuleer studenten om een praktijkvoorbeeld mee te nemen. Tijdens de les behandel ik zo’n voorbeeld klassikaal. Zo kweek ik een groepsgevoel. Vaak geef ik groepjes de opdracht om een oplossing te bedenken en een presentatie te geven. “Probeer elkaar feedback te geven,” zeg ik er dan bij. “Sta daarvoor open en stel je kwetsbaar op. Vráág om feedback.”

Als ik kijk naar de ontwikkelingen binnen de sector zorg en welzijn vallen een paar dingen op. Zorg en welzijn komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Een duidelijke tendens is verder dat studenten minder gericht zijn op een functie en meer op een vakgebied. Dat merk ik heel goed in de klas; de leerlingen zijn zich meer aan het oriënteren. Een landelijke trend die ik terugzie, is dat steeds meer studenten een eigen bedrijf willen opzetten; zich willen verhuren als ZZP’er. Ik snap wel waarom ze dat willen. Ze zien op tegen de gebaande paden van de overheid of van een organisatie. Liever zijn ze ongebonden professional. Ze moeten er dan wel rekening mee houden dat ze daarmee ondernemer zijn. Dat geef ik ze mee. Maar wat ik vooral benadruk: zorg voor een eigen visie, een eigen missie. Dat vind ik heel belangrijk.
 


Sjaak Baart
Docent NCOI sinds 2007
Zorg, Welzijn en Hulpverlening
Persoonlijk begeleider en auteur
 

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een gedrukte studiegids of online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.